Det finns så många typer av takskjutportar, vilken ska jag ha?

En takskjutport är precis som namnet ger sken av, en port som skjuts upp under taket. Men hur skjuts den dit upp och vilka olika lösningar finns? Jo, det ska vi förklara här!
 
Takskjutport - En typ av garageport bestående av port i sektioner, skenor på vägg och i tak, en viktbalanserande fjädermekanism samt andra tillbehör så som motordrift eller låsanordning.
 
Låglyft - Som namnet beskriver är det ett system där porten lyfts upp i ett lågt utrymme ovanför portöppningen. Krafer Garageportar har lösningar med låglyftsystem och motordrift som tillsammans kan monteras in på ett utrymme ovanför porten om minst 150mm. Portar utrustade med låglyftsystem har också dubbel takskena. Vissa påstar att dubbelskenan ger extra stabilitet eller liknande men dubbelskenan fyller faktist en funktion och det är endast därför den är där. Funktionen är att se till att det övre portbladet ska kunna vikas in på ett så lågt utrymme som möjligt ovan porten, inget annat.
 
Standardlyft - Precis som det låter så är det ett standardsystem utan extra krusiduller. En port utrustad med standardlyft kräver något högre utrymme ovan portöppningen och saknar också den dubbla takskenan, porten följer alltså väggen en bit uppåt innan den viker in under taket.
 
Höglyft - Ofta när porten är utrustad med höglyftande skenor är man inte längre i ett vanligt villagarage. Systemet är väldigt vanligt på verkstäder och industrier även om användandet blir allt mer vanligt i ickekommersiella miljöer. Porten följer väggen en bit, ex.is 1200mm, innan den skjuts in under taket.
 
Takföljande skenor - En kombination av låg-, standard- eller höglyftande skenor samtidigt som skenorna följer taklutningen. Systemet är väldigt vanligt på verkstäder och industrier och även här börjar användandet bli allt mer vanligt i ickekommersiella miljöer. Olika typer av motorstyrning kan monteras tillsammans med porten beroende på vilka förutsättningar som finns.
 
Vertikallyft - Porten lyfts och följer väggen upp. Systemet ger en enorm platsbesparing men har också en del krav, ex.vis ett väldigt högt utrymme ovan porten. Systemet används uteslutande i kommersiell miljö.
 
Alla system ovan kan utrustas med motordrift. Hur motordriften utformas skiljer sig från lyftsystem till lyftsystem och kan variera rejält i pris. Vissa av systemen kan dessutom vara relativt komplicerade att installera och kräver en hel del förkunskaper.
 
Vilken typ av garageport skulle passa Er läsare bäst? Skriv en kommentar och berätta varför!